logo

< Inapoi

Funeralii regale in Serbia

27.05.2013         Tipareste        Trimite prin email

 

In perioada 25-26 mai 2013, Altetele Lor Regale Principesa Mostenitoare Margareta si Principele Radu ai Romaniei au efectat o vizita de doua zile in Serbia.


Altetele Lor Regale au reprezentat Casa Regala a Romaniei la Funeraliile de Stat organizate de Presedintia Serbiei, de Guvernul sarb, de Patriarhia Ortodoxa a Serbiei si de Casa Regala a Serbiei si Iugoslaviei, cu ocazia repatrierii osemintelor Regelui Petru al II-lea al Iugoslaviei, ale Reginei Alexandra si ale Reginei Maria.


Sambata, 25 mai 2013, Principesa Mostenitoare si Principele Radu, alaturi de Cuplul Regal al Serbiei, am luat parte la un dineu, la Palatul Alb de la Belgrad. La eveniment au participat Majestatile Lor Regele Constantin al II-lea si Regina Ana-Maria ai elenilor, Majestatile Lor Regele Simeon al II-lea si Regina Margareta ai bulgarilor, membri ai Familiei Regale a Serbiei, ai Casei Germane de Baden si ai Familiei Imperiale a Austriei.


Duminica, 26 mai 2013, la ora 10, Funeraliile de Stat au avut loc la Catedrala Sfantul Gheorghe din Oplenac, unde se afla Necropola Regala a Serbiei. Regina Maria, nascuta Principesa a Romaniei (fiica Regelui Ferdinand si a Reginei Maria), odihneste, de aici incolo, alaturi de sotul ei, Regele Alexandru I al Iugoslaviei. Regele Petru al II-lea si Regina Alexandra, parintii actualului Sef al Familiei Regale a Serbiei, si-au gasit loc de veci in pamantul tarii lor, dupa o pribegie de mai multe decenii. Cu aceeasi ocazie au fost repatriate si au fost ingropate in Cripta Regala osemintele fratelui Regelui Petru al II-lea, Principele Andrei al Iugoslaviei.


In aceeasi zi, a avut loc un pranz de pomenire la Palatul Regal din Belgrad, la ora 14, in prezenta unor invitati din Serbia si din strainatate.


La Funeraliile de Stat au luat parte si au tinut cuvantari Presedintele si Prim-ministrul Serbiei, precum si Patriarhul Bisericii Ortodoxe a Serbiei.


Excelenta Sa dl Daniel Banu, ambasadorul Romaniei la Belgrad, a participat la toate cele trei evenimente oficiale organizate cu ocazia Funeraliilor regale.